Covid-19
Corona had ook in 2021 een grote impact op de samenleving. Het was een bewogen jaar met versoepelingen en aanscherpingen, regelingen, vaccinatiemogelijkheden en problemen in de persoonlijke levenssfeer van inwoners. Dit vroeg van ons alertheid, flexibiliteit en snel handelen. In de verschillende programma’s komen we op dit thema terug. Hier geven we een korte samenvatting.
Ondernemers en horeca
Veel ondernemers in Zutphen bevinden zich in zwaar weer. Het gaat om ondernemers in de binnenstad, de cultuursector, sport en recreatie, evenementenbranche en overige zakelijke dienstverlening. Voor deze groep hebben we een breed pakket aan ondersteunende maatregelen geboden, aanvullend op de maatregelen van het rijk.
- We hebben een subsidie van 5 ton beschikbaar gesteld. Hier kwamen diverse nieuwe samenwerkingen uit voort. Uiteindelijk zijn 23 projecten gehonoreerd.
- In de cultuursector blijven de vooruitzichten slecht. Ook in perioden dat culturele instellingen geopend zijn, zien we slechts een beperkt herstel. Hoewel instellingen financiële ondersteuning krijgen vallen met name individuele kunstenaars en zzp-ers tussen wal en schip.
- De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) was tot 1 oktober 2021 van kracht. Alle Tozo 5-gerechtigden hebben een ondersteuningsaanbod van de gemeente gehad. Van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) - als tijdelijke opvolger van Tozo - maakten ruim 60 ondernemers gebruik.
- De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is in Zutphen ruimhartig toegekend.
- Met onze partners bereiden we de openstelling voor, deelden we informatie over de coronamaatregelen en de handhaving op naleving daarvan.
- Veel evenementen konden door de beperkingen niet doorgaan. Toen er weer wat ruimte kwam hebben we steeds gekeken naar wat ondanks de beperkingen wel kon. Zo kon de kermis geheel ‘coronaproof’ wel doorgaan in de binnenstad en is heel goed verlopen.
Veiligheid
- Boa’s en handhavers werden volledig ingezet op toezicht en handhaving met betrekking tot corona. Dit in constructieve samenwerking met o.a. de politie en de straatcoaches.
Samenleving
- Gemeente en onderwijsinstellingen spraken elkaar intensief over signalen van problematiek bij kinderen als gevolg van de coronacrisis. We hebben ons actief ingespannen om de effecten op gezinnen en kinderen te verlichten.
- We zagen een toename van het aantal zaken extreme woonoverlast. Met onze partners hebben we deze inwoners en hun omgeving ondersteund.
- Er was ook een toename van het aantal cliënten met geïndiceerde jeugdhulp. Dit is een landelijk, mede aan corona gerelateerd beeld.
- Mede vanwege de beperkende maatregelen bleek net als in andere gemeenten het bereik van de minimaregelingen omlaag te gaan. Daarom zijn we in de tweede helft van 2021 gestart met een uitgebreid communicatieoffensief. Ook is de basis gelegd voor een nieuwe aanpak in 2022.
- Corona en de beperkingen zijn van grote invloed (geweest) op het sporten in Zutphen. Landelijke compensatiemogelijkheden zijn (via de gemeente) aangeboden, waarmee huur in de periode van lockdown kwijtgescholden kon worden.
Gemeentelijke organisatie
- We organiseerden de crisis vanuit het GBT, het gemeentelijke beleidsteam. Dit team staat onder voorzitterschap van de burgemeester. Alle gevolgen van de crisis voor inwoners, ondernemers en de gemeentelijke organisatie werden goed in de gaten gehouden.
- De regionale afstemming vond plaats via de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De burgemeester stond in nauw overleg met de andere burgemeesters.
- We hebben veel aandacht besteed aan duidelijke communicatie over het virus, de vaccinaties, over de maatregelen en de effecten voor het (openbare) leven.
- We gaven extra informatie over regelingen voor inwoners en ondernemers die door de coronacrisis financieel werden geraakt.
- We hebben ingezet op het benutten van alle mogelijkheden om onze dienstverlening aan te blijven bieden, digitaal en op locatie.